filosofiki.eu
RSS Facebook Contact
Ανακοινώσεις


Μην φοβάστε και μην ξεχνάτε να μας ενημερώνετε για μη ενεργοποιημένους λογαριασμούς!

Αν υπάρχει πρόβλημα με την ενεργοποίηση του λογαριασμού, ενημερώστε το θέμα εδώ.


(718112) Ευρωπαϊκά Πνευματικά Ρεύματα του 20ου αιώνα III

Εδώ μπορείτε να ανακοινώνετε και να ρωτάτε σχετικά με παλαιά θέματα του τμήματος Σλαβικών Σπουδών.

Συντονιστές: Sissi St., Σελήνη

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Πριν ανοίξετε νέα ενότητα ρίξτε μια ματιά στον οδηγό εύρεσης ενοτήτων μήπως αυτό που ψάχνετε υπάρχει ήδη.
Να είστε σαφείς στον τίτλο της ενότητας (κωδικός, τίτλος και εξάμηνο μαθήματος).
Αποφεύγετε να γράφετε με κεφαλαία γράμματα ή greeklish.

Κανόνες Λειτουργίας Forum Φιλοσοφικής

(718112) Ευρωπαϊκά Πνευματικά Ρεύματα του 20ου αιώνα III

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Slavorum » 23 Φεβ 2018, 06:06

Εξεταστική Φεβρουαρίου 2018
Εξεταστής: Αθανάσιος Νάτσης

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
(κάθε θέμα είχε και κάποια παραθέματα, αλλά δυστυχώς θυμάμαι μόνο τις διατυπώσεις των ερωτήσεων. Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες)

Θέμα 1

Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις σας και τα παρακάτω παραθέματα (είχε 3 παραθέματα), σχολιάστε τα χαρακτηριστικά της φουτουριστικής λογοτεχνίας και ειδικότερα της ποίησης.

Θέμα 2

Πώς βλέπει ή τι σημαίνει πραγματικότητα για έναν εξπρεσιονιστή καλλιτέχνη. Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις σας και το παρακάτω παράθεμα, σχολιάστε την παραπάνω πρόταση.

Θέμα 3

Ποια είναι η αξία της ρίζας της λέξης για τους Ρώσους Φουτουριστές; Σχολιάστε την σημασία της βάσει των γνώσεών σας και της άποψης του Χλέμπνικοφ (η άποψή του βρίσκεται στο παράθεμα).

Θέμα 4

Σχολιάστε τις βασικές αρχές του σουρεαλισμού, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις σας και τα παρακάτω παραθέματα (είχε 3 παραθέματα).
Άβαταρ μέλους
Slavorum
 
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: 23 Φεβ 2018, 05:38
Ευχαριστώ: 0

(718112) Ευρωπαϊκά Πνευματικά Ρεύματα του 20ου αιώνα III

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Slavorum » 09 Ιούλ 2018, 14:33

Εξεταστική Ιουνίου-Ιουλίου 2018
Καθηγητής: Αθανάσιος Νάτσης

Να απαντηθούν 2 από τα παρακάτω ερωτήματα


Ερώτημα 1ο: Ποια η αντίληψη των φουτουριστών για την ομορφιά; Γιατί;

4) Βεβαιώνουμε πως το μεγαλείο του κόσμου εμπλουτίστηκε με μια καινούργια ομορφιά: την ομορφιά της ταχύτητας. Ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, με το καπό του στολισμένο με χονδρούς σωλήνες, όμοιους με φίδια με εκρηκτική ανάσα..., ένα αυτοκίνητο που μουγκρίζει, που μοιάζει να τρέχει πάνω σε πολυβόλο, είναι πιο όμορφο από τη νίκη της Σαμοθράκης.
7) Δεν υπάρχει ομορφιά, παρά μόνο στον αγώνα. Δεν μπορεί να είναι αριστούργημα ένα έργο που δεν έχει επιθετικό χαρακτήρα...
10) Θέλουμε να καταστρέψουμε τα μουσεία, τις βιβλιοθήκες, τις κάθε λογής ακαδημίες...
"Μανιφέστο του Φουτουρισμού", πρωτοσέλιδο στην "Le Figaro", 20 Φεβρουαρίου 1909


Ερώτημα 2ο: Πώς αντιμετωπίζουν οι κυβοφουτουριστές τη λογοτεχνική παράδοση; Γιατί

Σε όποιον μας διαβάζει, το νέο, το πρωτότυπο, το απροσδόκητο. Μόνο εμείς είμαστε το πρόσωπο του καιρού μας. Το κόρνο του καιρού αντηχεί στη δική μας λεκτική τέχνη. Το παρελθόν είναι στενάχωρο. Η ακαδημία και ο Πούσκιν είναι πιο ακατανόητοι και από τα ιερογλυφικά. Να πετάξουμε τον Πούσκιν, τον Ντοστογιέφσκη, τον Τολστόη και τους υπόλοιπους από το πλοίο του καιρού μας! Όποιος δεν ξεχάσει τον πρώτο του έρωτα, δεν θα γνωρίσει ποτέ τον τελευταίο. Ποιος μωρόπιστος θα παραχωρήσει την τελευταία του αγάπη στον αρωματισμένο πόθο του Μπαλμόντ; Μήπως αντανακλάται σε αυτόν η αντρίκια ψυχή του σήμερα; Ποιος μικρόψυχος θα αρνηθεί να σκίσει το χάρτινο θώρακα πάνω από το μαύρο φράκο του πολεμιστή Μπριούσοφ; Ή μήπως καθρεφτίζεται σε αυτόν μια αυγή πρωτόγνωρης ομορφιάς; Πλύντε τα χέρια σας, βρόμικοι από την φριχτή σαπίλα των βιβλίων που γράφτηκαν από αυτούς τους αμέτρητους Λεονίντ Αντρέγιεφ. Σε όλους τους Μαξίμ Γκόρκι, Κουπρίν, Μπλοκ, Κουζμίν, Μπούνιν, Σολαγκούπ, Ρεμίζοφ, Αβέρτσενκο, Τσιόρνι κλπ χρειάζεται μόνο μια βίλλα στο ποτάμι. Τέτοια ανταμοιβή επιφυλάσσει το πεπρωμένο στους ράφτες. Από το ύψος των ουρανοξυστών διακρίνουμε τη μηδαμινότητά τους!
"Χαστούκι στο γούστο του κοινού", Ντ. Μπουρλιούκ, Αλεξ. Κρουτσιόνιχ, Βλ. Μαγιακόφσκι, Βελ. Χλέμπνικωφ

Ερώτημα 3ο: Πώς αντιλαμβάνεται το ωραίο ο εξπρεσιονιστής καλλιτέχνης;

Ωραίο είναι ό,τι προέρχεται από μια εσωτερική ψυχική ανάγκη. Ωραίο είναι το εσωτερικά ωραίο. Είναι φανερό ότι το ωραίο με την έννοια αυτή δεν κρίνεται με την εξωτερική ηθική, ή την εσωτερική, όπως την καταλαβαίνουμε στις καθημερινές σχέσεις, αλλά κάθε τι που, ακόμα και χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, εκλεπτύνει και εμπλουτίζει την ψυχή... Γι' αυτό μπορεί να είναι εσωτερικά όμορφο, αυτό που είναι εξωτερικά "άσχημο". Έτσι είναι στη τέχνη, έτσι είναι στην ζωή. Γι' αυτό τίποτα δεν είναι "άσχημο", όσον αφορά στο εσωτερικό αποτέλεσμα, δηλαδή όσον αφορά στο αποτέλεσμα που παράγεται στη ψυχή των άλλων.
Kandinsky, V., Du spirituel dans l'art et dans la peinture en particulier, Denoël, Paris 2004, σ. 139

Ερώτημα 4ο: Τι είναι για τους σουρρεαλιστές η ποίηση;

Έτσι, [...] η ποίηση που συνηθίσαμε να θεωρούμε ως έργο ιδιοφυίας, ως προνόμιο της εξαιρετικής ευαισθησίας, ως μονοπώλιο ενός θιάσου ολίγων θεανθρώπων, αλλάζει στρατόπεδο και από κλασσική, ρωμαντική, συμβολική, καθαρή, έντεχνη ή μη αναπαράσταση αισθημάτων ή γεγονότων δια του μόνου γνωστού ως χτες μέσου της ενσυνειδήτου συναρμολογήσεως λέξεων και εικόνων, γίνεται σήμερα χάρη στον Σουρρεαλισμό όχι μόνο ποίηση-μέσον εκφράσεως, μα ποίηση-ενέργεια, ποίηση-λειτουργία του πνεύματος, ποίηση-ζωή. Και η νέα αυτή ποίηση είναι πια στη διάθεση όποιου επιθυμεί να την γράψη, και όποιου επιθυμεί να την κάμη με όλη την κυριολεξία της λέξεως αυτής, φτάνει ο ποιητής να μην περιφρονήση τα απλούστατα μέσα που του προσφέρει ο Σουρρεαλισμός. Φτάνει να μην ντραπή την ενδόμυχή του αλήθεια, φτάνει να μην κωφεύση στην σουρρεαλιστική φωνή που πάντοτε αντηχεί εντός μας, στη φωνή που είπε τόσο σωστά ο Μπρετόν πως εξακολουθεί να ψάλλη και στις παραμονές του θανάτου και απάνου από τις τρικυμίες.
Ανδρέας Εμπειρίκος, Περί σουρρεαλισμού. Η διάλεξη του 1935, εισαγ.-επιμ. Γιώργης Γιατρομανωλάκης,
Εκδόσεις Άγρα, Αθήνα 2009, 75-76
Τελευταία επεξεργασία από Slavorum και 09 Ιούλ 2018, 14:49, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Slavorum
 
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: 23 Φεβ 2018, 05:38
Ευχαριστώ: 0Επιστροφή στο Παλιά θέματα

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες