filosofiki.eu
RSS Facebook Contact
Ανακοινώσεις

Καλή χρονιά με υγεία και επιτυχίες παιδιά! :HNY:

Μην φοβάστε και μην ξεχνάτε να μας ενημερώνετε για μη ενεργοποιημένους λογαριασμούς!

Αν υπάρχει πρόβλημα με την ενεργοποίηση του λογαριασμού, ενημερώστε το θέμα εδώ.


Ιστορία Τέχνης Γ΄ - ΙΑ 29

Εδώ μπορείτε να ανακοινώνετε και να ρωτάτε σχετικά με παλαιά θέματα του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Συντονιστές: connie.rat, Summer_95

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Πριν ανοίξετε νέα ενότητα ρίξτε μια ματιά στον οδηγό εύρεσης ενοτήτων μήπως αυτό που ψάχνετε υπάρχει ήδη.
Να είστε σαφείς στον τίτλο της ενότητας (κωδικός, τίτλος και εξάμηνο μαθήματος).
Αποφεύγετε να γράφετε με κεφαλαία γράμματα ή greeklish.

Κανόνες Λειτουργίας Forum Φιλοσοφικής

Ιστορία Τέχνης Γ΄ - ΙΑ 29

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Αργυρώ_Τ » 08 Σεπ 2008, 00:20

Επεξεργασία: Οι ενότητες των παλαιών θεμάτων προορίζονται ΜΟΝΟ για την ανάρτηση θεμάτων και για απορίες πάνω σ'αυτά.Γενικά σχόλια και ερωτήσεις σχετικά με τα μαθήματα παρακαλούμε να γίνονται στις αντίστοιχες ενότητες των μαθημάτων (βλ. Οδηγός Εύρεσης Μαθημάτων). Άσχετες δημοσιεύσεις θα επεξεργάζονται και θα διαγράφονται από τους συντονιστές.


Μήπως θυμάται κάποιος που έδωσε τον Ιούνιο τα θέματα που έβαλε η Γκότση :?:
Ή έστω τι περίπου ζητούσε... :confused:
Τελευταία επεξεργασία από queenfan και 24 Φεβ 2013, 20:41, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Αιτία: προσθήκη νέου κανόνα
Άμα δεν είναι όπως τα θες,
δε έχεις λόγους κι αφορμές,
δεν κάνεις βήμα...
Άβαταρ μέλους
Αργυρώ_Τ
 
Δημοσιεύσεις: 107
Εγγραφή: 26 Ιαν 2008, 18:33
Τοποθεσία: Χαλκιδα
Ευχαριστώ: 0

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό stalitsa! » 09 Σεπ 2008, 12:34

Γκότση-Ιούνιος

Τι γνωριζετε για τον Βρυζακη;
Εβαλε για τον δροση και τη γλυπτικη.
Για τον Νικηφορο Λυτρα, ομοτεχνους και στοιχεία για τα εργα του.


Δε ζητάει ταύτιση έργων. δίνει τους πίνακες και τον καλιτεχνη και ζητάει χαρακτηριστικά των έργων τους. :bookread:
Άβαταρ μέλους
stalitsa!
 
Δημοσιεύσεις: 29
Εγγραφή: 30 Ιουν 2008, 14:05
Τοποθεσία: αρχαιολογικό
Ευχαριστώ: 0

Ιστορία Τέχνης Γ΄ - ΙΑ 29

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό retz » 26 Ιουν 2013, 11:14

Μαυρομιχάλη - Ιούνιος 2013

Ρωτάει τα πάντα!! Επιμένει περισσότερο στη ζωγραφική, αρκετά στη γλυπτική, όχι τόσο στην αρχιτεκτονική. Στη δική μου ομάδα ρώτησε αρκετά για τους ξένους καλλιτέχνες που έδρασαν στην Ελλάδα κατά την Οθωνική περίοδο, για τον Φιλιππότη, για τον Γύζη και τα τα ξένα πρότυπά του, για τον Τσίλερ και για τον Λεωνίδα Δρόση. Δεν την ενδιαφέρουν τα βιογραφικά των καλλιτεχνών, αλλά το καλλιτεχνικό πλαίσιο της εποχής κατά την οποία έδρασαν.
Να κάνεις ό,τι σε κάνει να χαμογελάς!
Άβαταρ μέλους
retz
*Notes donor*
*Notes donor*
 
Δημοσιεύσεις: 4026
Εγγραφή: 19 Οκτ 2010, 20:40
Σχολή/Τμήμα: Ιστορικό-Αρχαιολογικό
Ευχαριστώ: 28

Ιστορία Τέχνης Γ΄ - ΙΑ 29

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Konx om panx! » 31 Ιαν 2014, 21:21

Χαιρετώ τους πάντες! Παρασκευή 31 Ιανουαρίου του σωτηρίου έτους 2014 και μόλις τελειώσαμε με την εξέταση. Αυτή τη φορά η αγαπητή-όντως-κυριά Μαυρομιχάλη μας έσκισε! Ήθελε να ξέρεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Ξεκινήσαμε με γενικές ερωτήσεις που ήθελε να δει αν γνωρίζεις και αν έχεις κατανοήσει σε βάθος το αντικείμενο.
*Πότε ξεκινάει η νέα ελληνική τέχνη στη ζωγραφική, από που? Τι επιρροές είχε? Κάποιοι εκπρόσωποι και έργα? (τέλη 18ου αιώνα, επτάνησα, Βενετία, Κουτούζης, Καντούνης κτλ)
*Έπειτα ποιά τάση υπήρξε? όταν λέμε ''Σχολή του Μονάχου'' τι εννοούμε? Ποιά τάση ευρωπαϊκή εκπροσωπεί η ''Σχολή'' (ακαδημαϊσμό), ονομάστε κάποιους από τους Έλληνες που σπουδάσαν εκεί (Λύτρας, Γύζης, Βολανάκης, Σαββίδης)
*Στην αρχιτεκτονική στα πρώτα βήματα του νέου ελληνικού κράτους ποια τάση υπάρχει (νεοκλασικιστική και έλεγες και κάποια παραδείγματα κτηρίων Παλαιό Στρατιωτικό Νοσοκομείο κτλ)
*Λύτρας: πότε έζησε που σπούδασε (σχολείο των τεχνών, υποτροφία στη σχολή του Μονάχου), ποιό το στυλ του στην αρχή, τι μας εισήγαγε (ηθικογραφία) κάποια παραδείγματα, στο τέλος της ζωής του? ποια η σημαντικότερη συμβολή του (ότι υπήρξε διευθυντής του σχολείου των τεχνών και στην ουσία καθόρισε με το στύλ του τις επόμενες γενιές
*Γύζης: που σπούδασε (σχ. των τεχνών-υποτροφία στο Μόναχο) ήθελε να ξέρεις ότι υπήρξε διάσημος στη Γερμανία και διετέλεσε καθηγητής στην Ακαδημία εκεί (οπωσδήποτε!) και να πουμε την πορεία του στυλ του ακαδημαϊσμός-οριενταλισμός (ανατολίτης με τσιμπούκι)-συμβολισμός και έργα του συμβολισμού του Λύτρα. Να ξερεις πως ήταν διάσημος και για τις αφίσες του.
*Άλλοι Έλληνες εκπρόσωποι του οριενταλισμού(Ράλλης, Σαββίδης,Λύτρας, Γύζης)
*Μας έδειξε από έργα τα εξής: ''Η Λεία''-Ράλλης, ''''Το Ψαριανό Μοιρολόι''-Λύτρας, ''Τα πρώτα βήματα''-Ιακωβίδης [που σπούδασε, από ποιους επηρεάστηκε :Γερμανούς Lielb και τις εικόνες που είναι εντός σπιτιού, για ποιό λόγο είναι εντός σπιτιού, για τί κατηγορήθηκε (πως τα πρόσωπα και τα μαλλιά των ανθρώπων δεν είναι ελληνικά αλλα έχει ξανθούς που παραπέμπουν σε Γερμανούς), ποιό έργο του το έκανε έξω, το έφερε εδώ και άλλαξε υπογραφή και βραβεύτηκε? ''Η παιδική Συναυλία''], ''Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στην Ερεσσό..''-Βολανάκης:ρώτησε ποιανού είναι, πού σπούδασε, ως τι έχει μείνει γνωστός (ως θαλασσογράφος), πως στο εν λόγω έργο προσπαθεί να μας δώσει την ένταση (με τη διαγώνιο του πλοίου και τους καπνούς), πως μας δίνει τη θάλασσα (με λάθος τρόπο γενικά ο Βολανάκης, είναι η αδυναμία του, μιας και την δίνει με οριζόντιες γραμμές. Άλλα έργα του.
*''Σχολείο Των Τεχνών'': Πότε ιδρύθηκε? Απο ποιόν (με βασιλικό διάταγμα) ποιοι οι πρώτοι σπουδαστες (γιοί μαρμαροτεχνιτών και λιθοξόων), ποιά οικογένεια έστειλε τα παιδιά της εκεί (αφοι Φυτάλοι)
*Όσον αφορά τη γλυπτική, τι είδους γλυπτική έχουμε στο νέο ελληνικό κράτος? 1.τιμητικούς ανδριάντες (Ρήγας-Κόσσος, Πατριάρχης Γρηγορίου Ε'-Φυτάλης, Βαλιανός-Μπονάνος) 2. Επιτύμβιες στήλες (μας έδειξε του Ιακώβου Μαλακατέ ''Το Πενθούν Πνεύμα'', από που εμπνεύστηκε, τι εκπροσωπεί το πνεύμα κτλ κτλ) Επίσης ανέπτυξε τις κοιμωμένες, οπότε έπρεπε να τις ξέρεις.
*Μας έδειξε το ''ΘΕΑΤΡΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝ''-στην Πάτρα από τον Τσίλερ και: ποιά κτήρια έχει κάνει ο Τσίλερ εδω. Ερώτηση ''καθώς περπατάμε από την τριλογία προς τα κάτω σε ποιά κτήρια θα σταθούμε? (Λέσχη φοιτητών του Πανεπιστημίου που βρίσκεται Παν/μιου & Χαρ. Τρικούπη) είπαμε και στην Ομόνοια τα ''Μπάγκειον'' & ''Μέγας Αλέξανδρος''. Συνέχισε την ερώτηση για το αν στρίψουμε στην Πατησίων ποια θα δούμε? (Μετσόβειο Πολυτεχνείο ποιος το έφτιαξε και Εθν. Αρχ. Μουσείο-Τσίλερ). Μας έδειξε επίσης το εσωτερικό του Ζαππείου, το εξωτερικό του μεγάρου που βρίσκεται στην Κοτζιά.
* Φιλιππότης: Μας έδειξε τον ''Θεριστή'' και σχολιασμό, τον Ξυλοθραύστη'', που θα βρούμε έργα του Φιλιππότη (ΚΑΤ, Ζάππειο, Σύνταγμα).
Άβαταρ μέλους
Konx om panx!
 
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: 12 Φεβ 2013, 11:10
Ευχαριστώ: 1

Ιστορία Τέχνης Γ΄ - ΙΑ 29

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Summer_95 » 14 Ιουν 2017, 15:13

Μαυρομίχαλη, προφορική εξέταση

Για ανάλυση: Το τραγούδι του σκύλου του Ντεγκά, τις μεγάλες λουόμενες του Σεζάν, το νυχτερινό καφενείο του Βαν Γκογκ, τις Σταχομαζώχτρες του Μιλλέ και τους ραβδούχους να επιστρέφουν στον Βρούτο τις σορούς των γιων του του Νταβίντ.

Για αναγνώριση: Το ναυάγιο της Ελπίδας του Φρίντριχ, την παολίνα Μποργκέζε ως νικηφόρο Αφροδίτη του Κανόβα, Το από που ερχόμαστε, ποιοι είμαστε, που πηγαίνουμε του Γκωγκέν, την 28η Ιουλίου 1830: Η Ελευθερία οδηγεί τον λαότου Ντελακρούα και κάποια άλλα...
Τους μετα-ιμπρεσιονιστές τους θέλει πολύ καλά !! Βαν Γκωγκ, Σεζάν, Γκωγκεν !!
Άβαταρ μέλους
Summer_95
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 221
Εγγραφή: 03 Νοέμ 2013, 22:18
Ευχαριστώ: 26

Ιστορία Τέχνης Γ΄ - ΙΑ 29

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Kun Mar » 30 Ιαν 2018, 02:50

για τους επί πτυχίω, Ιανουάριος 2018


ρώτησε δύο πίνακες. Αναγνώριση και σχολιασμός(μορφές, τεχνοτροπία) : Κυριακή απόγευμα στο νησί Γκραν Ζατ του Σερά και διαβάζοντας την Φίγκαρο της Μαίρης Κάσατ.
είχε γενικά και Ντελακρουά, Νταβίντ, Μανέ, Βαν Γκοχ, Μοριζό, Κανόβα, Μιλέ, Ντωμιέ. Απ'όλα με λίγα λόγια και ό,τι σου τύχει. ήθελε να ξέρουμε καλά την ιστορία πίσω από τον πίνακα. Πχ στο έργο του Νταβίντ ''οι ραβδούχοι φέρνουν στον Βρούτο τις σωρούς των γιών του'' ρώτάει και το backround, στην Ολυμπία του Μανέ ας πούμε το ίδιο, ποιος είναι ο συμβολισμός(γιατί φοράει το βραχιόλι της μαμάς του το μοντέλου του κτλ).
Άβαταρ μέλους
Kun Mar
 
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 22 Οκτ 2014, 23:17
Ευχαριστώ: 0

Ιστορία Τέχνης Γ΄ - ΙΑ 29

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό omfero » 31 Μαρ 2018, 10:54

Παρακαλώ αν κάποιος ξέρει αν και πού στο e-class υπάρχουν σημειώσεις της Μαυρομιχάλη για το ΙΑ 29 (Ιστορία της Τέχνης Γ΄) να ενημερώσει.

Ευχαριστώ
Άβαταρ μέλους
omfero
 
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: 15 Οκτ 2016, 10:27
Ευχαριστώ: 0

Ιστορία Τέχνης Γ΄ - ΙΑ 29

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Βεντού » 18 Ιουν 2018, 13:04

Εξεταστική Εαρινού εξαμήνου 2018

Μπήκαμε 7 άτομα περίπου για εξέταση και μας ρώτησε αρκετά πραγματάκια.

Σεζάν, Ρενουάρ, Φρέντριχ, Γκωγκαίν, Μανέ, Κουρμπέ, Σερά, Benjamin West και Λουί Νταβίντ.

Στους πίνακες είτε απλή αναγνώριση είτε ανάλυση ρωτάει πάντοτε και κάποια παραπάνω πράγματα. Τεχνοτροπία, καινοτομίες, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το αντίκτυπό τους στην κοινωνία. Επίσης θέλει να γνωρίζετε κάποια στοιχειώδη ιστορικά στοιχεία, π.χ. πρώτη και τελευταία έκθεση των ιμπρεσιονιστών, εάν ο Μανέ ήταν ιμπρεσιονιστής, για την Παρισινή κομμούνα κτλ (πράγματα που έχει πει δηλαδή στο μάθημα).

Δεν ρωτάει συμβολισμό (μόνο εάν πρέπει να μιλήσεις για τον συμβολισμό του Γκωγκαίν) και δεν ρώτησε Αρτ Νουβώ και προραφαηλίτες (λογικό μιας τους έκανε μέσα σε μισή ώρα).

Για τις ημερομηνίες θέλει να ξέρετε στο περίπου πότε χρονολογούνται.

Τέλος να γνωρίζετε τις "σειρές" έργων των καλλιτεχνών. Π.χ. του Σεζάν το Mont saint victoire, ή τις μεγάλες λουόμενες, ή τις γυναίκες του Ρενουάρ.

Η εξέταση είναι βατή και δεν θα βάλει ποτέ κάτι που δεν έχει πει στην παράδοση.
Για αυτό σας συνιστώ να την παρακολουθείτε.
Έτσι σίγουρα θα θυμάστε κάποια πράγματα από τις διαλέξεις και με πολύ λιγότερο, συγκριτικά με κάποιον που δεν τις έχει παρακολουθήσει, διάβασμα.

Εάν όμως έχετε πάει αδιάβαστοι και ελπίζετε απλά σε ένα τυχαίο 5 θα την εκνευρίσετε και θα την δείτε να ξενερώνει.

Καλή συνέχεια και συγγνώμη για το τεράστιο σχόλιο.
Άβαταρ μέλους
Βεντού
 
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: 18 Ιουν 2017, 17:57
Ευχαριστώ: 1Επιστροφή στο Παλιά θέματα Ιστορικού Αρχαιολογικού

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες