Παρευρέθηκα απόψε στην διάλεξη του κ. Δημήτρη Καρακώστα, λέκτορα του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας η οποία έλαβε χώρα στην Πανεπιστημιακή λέσχη (Ιπποκράτους 7)
http://filosofiki.eu/viewtopic.php?p=507006#p507006 και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου. Παρ' όλο που το αντικείμενο της διάλεξης ήταν κάπως άσχετο με το αντικείμενο της σχολής μας, μιας και είχε ως επίκεντρό της το γαλλικό θέατρο και την αναδημιουργία παλαιότερων θεατρικών παραστάσεων στη σημερινή εποχή. Πιο συγκεκριμένα, αναφερθήκαμε σε ένα από τα ιστορικά θέατρα του Παρισιού, το
Théâtre de l'Athénée για το οποίο ο κ. Καρακώστας μας έδειξε αρκετές φωτογραφίες από πρόσφατο ταξίδι που είχε στο Παρίσι και από βιβλία τα οποία του παραχώρησαν-δώρησαν οι υπεύθυνοι του θεάτρου, ενώ δεν παρέλειψε να μας μιλήσει λεπτομερώς για την ιστορία του συγκεκριμένου θεάτρου. Έπειτα, αναφέρθηκε στο έργο του Μολιέρου
L’École des femmes (The school of wives) το οποίο ανέβηκε στο συγκεκριμένο θέατρο το 1936. Βασιζόμενοι σε αυτό το θεατρικό έργο και σε σχετικές φωτογραφίες που μας έδειξε ο καθηγητής συγκρίναμε από σκηνοθετικής-σκηνογραφικής απόψεως την πρώτη θεατρική παράσταση αυτό του έργου στη Γαλλία το 1936 με τις δύο μετέπειτα αναδημιουργίες του ίδιου θεατρικού έργου, το 2001 και το 2004 (Théâtre de l'Athénée). Και τέλος ως ερώτημα-ζήτημα της διάλεξης τέθηκε το κατά πόσο είναι καλό να ανεβαίνουν θεατρικές παραστάσεις οι οποίες βασίζονται σκηνοθετικά σε μεγάλο βαθμό σε προηγούμενες παραστάσεις.
Γενικά, όπως προανέφερα μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη

, αλλά με λύπησε το γεγονός ότι ήμασταν μόνο γύρω στα 20 άτομα (καθηγητές + φοιτητές).
Και από το αγγλικό απ' ότι κατάλαβα ήμουν μόνο εγώ.