Ελενα έγραψε:2)lexical cohesion: που πρεπει να βρεις εαν στο κειμενο υπαρχουν
α) λεξεις με περιπου το ιδιο νοημα
β) η ιδια λεξη να επαναλαμβανεται
γ) λεξεις που να ανηκουν στην ιδια κατηγορια
δ) αν ειναι formal η informal
ε) αναφορες σε ορισμενα προσωπα καταστασεις κτλ που οταν πρωτοαναφερονται εχουν γενικο χαρακτηρα αλλα μετα συνοδευονται απο περισσοτερες λεπτομερειες η το αντιθετο
ΕΡΩΤΗΣΗ: αν το εχω καταλαβει σωστα..και ας υποθεσουμε οτι αυτα τα εχω βρει στο κειμενο..τι ιδιοτητα του δινουν ολα αυτα ?
Ας υποθεσουμε οτι εχετε ενα κειμενο σχετικα με τη δολοφονια του Αλεξανδρου Γρηγοροπουλου...Αν ο αρθρογραφος χρησιμοποιει σε καθε προταση τη λεξη "μπατσοι", αυτο έχει να κανει με την lexical cohesion και πρεπει να το αναφερετε γιατι
μέσα απο την επαναληψη καποιας συγκεκριμενης λεξης ή λεξεων με την ιδια ριζα ή την ιδια περιπου σημασια (μπατσοι,δολοφονοι,ανικανοι,κλπ)
ο αρθρογραφος επιτυγχανει την συνοχη του κειμενου δινοντας την προσωπικη του σταση χωρις να την εκφραζει ευθεως.Αν λοιπον ο αρθρογραφος ελεγε "μπατσοι,γουρουνια,δολοφονοι" και το επαναλαμβανε σε καθε προταση, θα ηταν σαφως εμφανης η επαναληψη αυτη και η σταση του.Αν αντιθετως ελεγε συνεχως "αστυνομικοι,καθηκον,ηταν σε θεση αμυνας,κλπ" θα εδειχνε οτι τους θεωρουσε αθωους και επομενως φαινεται οτι εχει θετικη σταση απεναντι τους.
Κοινως η lexical cohesion δεν εχει να κανει με γραμματολογικη συνοχη,αλλα με το πως ο αρθρογραφος εκφραζει εμμεσως τη σταση του μεσα απο την επαναληψη λεξεων ή φρασεων ίδιας σημασιας ή ιδιας ρίζας Ελενα έγραψε:3) transitivity και agency: που θα αναφερθουμε στο εαν ειναι transactive η no-trasnactive η relational processes οπου το ρημα δινει εμφαση στον actor η εμφαση στα προσοντα και στις ιδιοτητες του actor αντιστοιχα
ΕΡΩΤΗΣΗ: σε μια ασκση που εχουνε βαλει στο eclass και δινουν κλειδια πως να λυσεις την ασκηση δεν αναφερονται πουθενα αν εχει transactive η relational κτλ. πως εννοει να το εξηγησουμε?
Μας ειχε πει ενα παραδειγμα στην ταξη πολυ ευστοχο
Οταν μια προταση ειναι ενεργητικης φωνης, δινεται εμφαση στο υποκειμενο (I broke the handle)
Όταν αντιθετως η προταση ειναι παθητικης φωνης, δινεται εμφαση στο αντικειμενο (The handle has come off)
Πολύ σημαντικο ειναι οτι σε προτασεις παθητικης φωνης το υποκειμενο μπορει να απαληφθει,αποκρυπτοντας ετσι το υποκειμενο που προκαλεσε την πραξη. Έτσι, στο δευτερο παραδειγμα δεν αναφερεται ποιος εσπασε την πορτα, αποκρυπτοντας ετσι την ευθυνη του υποκειμενου.Το αν ο αρθρογραφος θα επιλεξει ενεργητικη φωνη φανερονοντας το υποκειμενο που ενηργησε (agent) δειχνει αν εχει θετικη ή αρνητικη σταση.
Για παραδειγμα
Οι μπατσοι σκοτωσαν τον Αλεξη (ενεργητικη φωνη,κατα των αστυνομικων)
Ο 15χρονος Αλεξης Γρηγοροπουλος εχασε τη ζωη του απο ανταλλαγη πυρων (παθητικη φωνη,αποκρυπτεται η ταυτοτητα του δραστη)
Επισης οσον αφορα τα transactive και non-transactive
transactive ειναι μια προταση οταν η ενεργεια του υποκειμενου μεταφερεται στο αντικειμενο
πχ
I broke the handle
Piter kicked his brother
non-transactive ειναι μια προταση οταν η ενεργεια του υποκειμενου δεν μεταφερεται πουθενα.
πχ
the handle came off
Peter walked all day
Σε αυτα τα παραδειγματα εχουμε agent(ποιος ενεργει) και affected participants(ποιος δεχεται την ενεργεια του υποκειμενου)
"I broke the handle"
agent : I
affected participant : the handle
επομενως η προταση ειναι transactive και το γεγονος οτι ειναι ενεργητικη φωνη φανερωνει το δραστη που εσπασε το πομολο.
"The handle came off"
Εδω εχουμε τον affected participant σε θεση υποκειμενου και ο agent που κανονικα θα επρεπε να ειναι σε θεση ποιητικου αιτιου αποκρυπτεται.Αν λαβουμε ως ενεργεια το οτι το πομολο εσπασε,δεν υπαρχει καποιος για να γινει δεκτης αυτης της ενεργειας,την οποια δεχεται εξολοκληρου το πομολο. Γι αυτο η προταση ειναι non transactive.
"Peter kicked his brother"
agent : Peter
affected participant: his brother
transactive γιατι η ενεργεια του υποκειμενου μεταφερεται στο αντικειμενο
"Peter walked all day"
agent : Peter
affected participant : -
Η ενεργεια του υποκειμενου γυρναει σε αυτον, επομενως η προταση ειναι non-transactive
Παντως μην αγχωνεστε αν δεν εχετε καταλαβει κατι.Ετσι κι αλλιως θα σας αφησει να διαλεξετε τι να αναφερετε.Θα σας πει πχ διαλεξτε 3 απο τα 5 ή 4 απο τα 6 κ.ο.κ. και αναφερετε παραδειγματα απο το κειμενο και θα σας δινει απο κατω τι ζηταει.
Το theme δεν ξερω τι ειναι

Κοιταζοντας τις σημειωσεις μου δεν το εχουμε αναφερει καπου.Ισως βεβαια κ να ελειπα ή να το ειπε φευγαλεα.Τι να πω.Αν το ξερει καποιος ας το αναπτυξει!
Φλυαρω αλλα τι να κανω στην προσπαθεια μεταλαμπαδευσης της γνωσης συνεπαιρνομαι!
Περα απ την πλακα ειχα πολλα να γραψω γι αυτο αν μου χει ξεφυγει τιποτα,διορθωστε το δεν τρεχει τιποτα!
