ΘΕΜΑΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018(Όπως τα θυμάμαι, διορθώσεις και συμπληρώσεις ευπρόσδεκτες, έως και απαραίτητες...

)
ΘΕΜΑΤΑ Ρ. ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ (μονάδες 5)1) Έδινε ένα χειρόγραφο σε μικρογράμματη γραφή και ζητούσε να μεταγράψουμε 11 γραμμές, ρωτούσε εάν η γραφή ήταν αμιγής ή μεικτή και να δώσουμε παράδειγμα από το κείμενο.
(Είμαι από Αρχαιολογικό, δεν το είχα παρακολουθήσει ούτε μια φορά λόγω δουλειάς, πήγα μόνο με τα βιβλία Παπαθωμά, Mioni και Turner και δεν είχα τον κωδικό για το eclass της Χατζηλάμπρου.
Παρεμπιπτόντως, αν τον ξέρει κάποιος, ας μου στείλει ένα pm.
Και κάποιος που παρακολουθούσε, ας μου λύσει την απορία, από πού ήταν τα κείμενα; Eclass, βιβλία, άγνωστα;
)2) Πότε έζησε ο Φώτιος και ποια 2 έργα του τον καθιστούν σημαντικό για τη φιλολογική έρευνα;
3) Έδινε πέντε όρους για να τους εξηγήσουμε : terminus post quem, emendatio ad ingenium (νομίζω), lectio difficilior potior, ανοικτή παράδοση, παλίμψηστο.
4)
5) Ζητούσε να μετατρέψουμε χρονολογία anno mundi
ςψξη σε anno domini (έδινε το μήνα Ιούνιο). Το έκανα λάθος, γιατί αφαίρεσα 5976 αντί για 5508, αλλά νομίζω έβγαινε 1260μ.Χ.
[Όλα τα θέματα ήταν υποχρεωτικά]
ΘΕΜΑΤΑ Α. ΠΑΠΑΘΩΜΑ (μονάδες 5)1) Έδινε έναν μεγαλογράμματο πάπυρο και ζητούσε να τον μεταγράψουμε.
2) Ποια τα στάδια της παπυρολογίας; (δεν ήρθε ποτέ στο ΑΜΦ 204 για διευκρινίσεις, οπότε πιθανολόγησα ότι εννοούσε τους μεγάλους σταθμούς στην εξέλιξή της ως επιστήμης) (5 γραμμές)
3) Ποια η πρώτη μεγάλη παπυρολογική ανακάλυψη στην Αίγυπτο στη νεότερη εποχή; (3 γραμμές)
4) Πώς συμβολίζεται στην εκδοτική των παπύρων η προσθήκη στο κείμενο από τον αρχαίο γραφέα και πώς το χάσμα του κειμένου λόγω φθοράς;
5) Έδινε έναν μεταγεγραμμένο πάπυρο και ζητούσε να γράψουμε ποιο είναι το είδος του (ήταν αστρολογικός/παραφιλολογικός/ψευδοεπιστημονικός).
[Όλα τα θέματα ήταν υποχρεωτικά]
Απαντούσαμε τα θέματα και των δύο καθηγητών.
Αυτά θυμάμαι ! Οποιαδήποτε διόρθωση ή προσθήκη ευπρόσδεκτη !