Πώς να ψηφιοποιήσετε τις σημειώσεις σας με φωτογραφική μηχανήΑν έχετε σκάνερ, τότε έχετε και τρόπο να ψηφιοποιήσετε οποιοδήποτε έγγραφο ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες. Αν δεν έχετε, μπορείτε απλώς να βγάλετε φωτογραφία τις κόλλες χαρτί και να τις ανεβάσετε στην συνέχεια σε κάποια σελίδα φιλοξενίας εικόνων/αρχείων. Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται είτε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, είτε ένα κινητό τηλέφωνο με κάμερα.
Ορισμένες σχετικές οδηγίες.
Πρώτον, πώς βγάζουμε τις φωτογραφίες:Αρχικά, πολύ βασικό είναι καλές συνθήκες φωτισμού, διότι ως επιθυμητό αποτέλεσμα, τα γράμματα και άλλες λεπτομέρειες πρέπει να διαβάζονται. Το φυσικό φως είναι βέβαια το καλύτερο. Αν δεν γίνεται αλλιώς, καλύτερα να έχετε ένα δυνατό φως στο δωμάτιο παρά να χρησιμοποιήσετε φλας, κατά πάσα πιθανότητα θα δημιουργήσει αντανακλάσεις και δεν θα φαίνεται τίποτα. Δεν μπορώ να πω κάτι πιο συγκεκριμένο καθώς η κάθε μηχανή και κινητό έχει τις δικές της ρυθμίσεις και ιδιαιτερότητες. Εγώ πάντως όσες φορές έφτιαξα σημειώσεις, ήταν με καλό περιβάλλοντα φωτισμό και χωρίς φλας. Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση, όπως και με κάθε φωτογραφία, είναι να έχουμε σταθερό χέρι κατά την λήψη.
Δεύτερον, πώς τις μεταφέρουμε στον υπολογιστή: Και για τις ψηφιακές μηχανές και για τα κινητά τηλέφωνα, οι τρόποι βασικά είναι δυο: Με κάποιο καλώδιο σύνδεσης ή με συσκευή ανάγνωσης καρτών μνήμης (card reader). Στην πρώτη περίπτωση και ανάλογα με την συσκευή, μπορεί να χρειάζεται και επιπλέον εγκατάσταση, ώστε ο υπολογιστής να «δει» την μηχανή ή το κινητό ως εξωτερικό σκληρό δίσκο. Δεν μπορώ να βοηθήσω συγκεκριμένα καθώς η κάθε συσκευή έχει τους δικούς της drivers. Απλά ανατρέξτε στις οδηγίες χρήσης της για την σωστή της εγκατάσταση. Κάποιες μηχανές και κινητά δεν χρειάζονται εγκατάσταση και με την απλή σύνδεση με το καλώδιό τους (αν έχουν) και αντίστοιχη επιλογή από το μενού στην οθόνη (κάτι όπως «εξωτερικός δίσκος, ανταλλαγή δεδομένων κτλ») εγκαθίσταται αυτόματα και εμφανίζεται στο «Ο υπολογιστής μου» ως εξωτερική μονάδα δίσκου. Από εκεί παίρνουμε τις φωτογραφίες με copy-paste. Αυτό ήταν.
Αν έχετε card reader, είτε αποσπώμενο USB είτε ενσωματωμένο στο PC/laptop, τότε απλά αφαιρείτε την κάρτα μνήμης από την συσκευή σας και την τοποθετείτε σε αυτό. Υπάρχει και μια τρίτη επιλογή, η μεταφορά τους με Bluetooth (από κινητό), στην περίπτωση που διαθέτει BT και το PC/Laptop μας. Σε αυτήν την περίπτωση προφανώς δεν χρειάζονται καλώδια κτλ. To παράθυρο διαλόγου και στις τρεις περιπτώσεις, είναι το εξής:
Αφού τις περάσουμε στον υπολογιστή:Απλώς πρέπει να τις ανεβάσουμε σε κάποια σελίδα φιλοξενίας αρχείων. Εγώ προτείνω το turboimagehost, αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές,
ρίξτε μια ματιά στο θέμα οδηγιών για το ποστάρισμα φωτογραφιών στο φόρουμ, καθώς και τις προτεινόμενες σελίδες για ανέβασμα στο μήνυμα
της Joanna21 . Καλό, αλλά όχι απαραίτητο, είναι να μικρύνουμε λίγο το μέγεθός τους, αν είναι πολύ μεγάλες. Μπορείτε να κάνετε το εξής απλούστατο, ανοίξτε μια φωτογραφία με το MS Paint (Ζωγραφική των Windows) και απλώς αποθηκεύστε τις, αρχείο-αποθήκευση ή Control + S. Θα χάσουν αμέσως μέχρι 50-70% του όγκου τους. Επίσης καλό είναι να αφαιρείτε τυχόν μαύρα περιθώρια από τις πλευρές τους. Και αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο, είναι καθαρά θέμα εμφάνισης.
Η διαδικασία με εικόνες: Δυο παραδείγματα τώρα, με το Νοkia 6270. Δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο, αλλά έχει κάρτα μνήμης και καλώδιο μεταφοράς δεδομένων στην συσκευασία. Η κάμερά του είναι μόνο 2 megapixel, που είναι μάλλον το κάτω όριο για μια αξιοπρεπή φωτογραφία, αν και ο αριθμός των megapixel από μόνος του δεν λέει τίποτα. Τα περισσότερα κινητά σήμερα όμως έχουν κάμερες με πάνω από 4 megapixel, οπότε λογικά δεν έχετε πρόβλημα. Με τις ψηφιακές είναι ακόμα καλύτερα, δύσκολα βρίσκει κανείς με κάτω από 7. Για φωτογραφική μηχανή, θα χρησιμοποιήσω μια απλή Nikon L16, με αποσπώμενη κάρτα μνήμης.
Το κινητό συνδεδεμένο με το καλώδιό του:

Και εδώ η φωτογραφική μηχανή με την καρτούλα της:

Εδώ ένα Netbook με την κάρτα μνήμης SD στην υποδοχή της, στο πλάι. Τα περισσότερα φορητά έχουν τέτοια υποδοχή εκ κατασκευής.

Σε άλλη περίπτωση, χρειάζεται μια συσκευή ανάγνωσης καρτών μνήμης:

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα δείγμα σημειώσεων, που ψηφιοποιήθηκαν με τον παραπάνω τρόπο και έχουν ήδη ανέβει στο φόρουμ. Εδώ μια τυπική σελίδα χειρόγραφου:

Εδώ, 3 σελίδες μαζί, ενωμένες σε μια εικόνα:

Εναλλακτικά, μπορείτε να τις ενώσετε όλες μαζί σε ένα αρχείο zip. Περισσότερες λεπτομέρειες για την διαδικασία αυτή (ζιπάρισμα)
σε αυτό το μήνυμα:Καλές ψηφιοποιήσεις/ανεβάσματα!

Ευχαριστουμε πολυ το μελος Αλέξης-en99 για τη βοηθεια του