από Dark fairy » 23 Οκτ 2015, 10:26
1. Η αμέσως προηγούμενη ύλη ήταν: Κείμενα του 19ου αι., Φόνισσα, ένα του Βώκου, κάποιο του Βυζιηνού, γενικά κείμενα του 19ου. Το δεύτερο κομμάτι ήταν Κρητική Αναγέννηση, δηλαδή το μάθημα της Λεντάρη, Ερωτόκριτος, Ερωφίλη κλπ. Το τρίτο ήταν θεωρία της λογοτεχνίας, αλλά ήταν το διπλάσιο γιατί είχε και Ερμηνευτική δύο τρία βιβλία και Πρόσληψη άλλα δυο τρία. Δεν υπάρχει περίπτωση πάντως να επιστρέψουν σε αυτά τα κείμενα, γιατί ο στόχος είναι να εκσυγχρονιστεί το μεταπτυχιακό, άρα το να ξαναβάλουν Παπαδιαμάντη και Βώκο σε εισαγωγικές μου φαίνεται απίθανο.
2. Δεν πιστεύω ότι θα ξεφύγει πολύ από την μοντέρνα ποίηση, δηλαδή προς τα πίσω αποκλείεται να πάμε, ίσως αν θέλουν να το εκσυγχρονίσουν περισσότερο, να μπει και πρώτη μεταπολεμική, αλλά ο Σεφέρης π.χ. που είναι από τους βασικότερους μου φαίνεται δύσκολο να ξεκουνηθεί. ΠΟτέ δεν ξέρεις βέβαια. Αλλά επειδή όλα έχουν και μια αλυσιδωτή σχέση στον 20ο αι. μπορείς να ξεκινήσεις από τα γενικά μελετήματα της κατάστασης που επικρατούσε στα γράμματα εκείνη την περίοδο, όπως αυτό του Τζιόβα που είχαμε φέτος στην ύλη, για να αποκτήσεις τη γενικότερη εικόνα, καθώς επεκτείνεται και στις μεταπολεμικές γενιές.
3. Εγώ έχω δώσει τις 17 από τις 18 λογοτεχνίες, και αυτή η μία είναι η Τζούμα, που αρνήθηκα με πείσμα να τη δώσω. Το αντικείμενο εκείνου του μαθήματος ήταν Αφηγηματολογία, το οποίο πολύ μικρή εώς μηδαμινή σχέση έχει με την τωρινή ύλη. Όχι δεν υπάρχει κάτι που δε μπορείς να καταλάβεις επειδή δεν έχεις παρακολουθήσει Τζούμα. Απλά η πρώτη κρυάδα της θεωρίας είναι πάντα αφοπλιστική. (για να μην πω και η δεύτερη και η τρίτη.. :P )
“Της ήταν έτσι γραφτό, θα 'λεγες, όλους τους πόθους της τους βαθιούς και σπάνιους, να τους γεύεται πραγματοποιημένους κάποιαν ώραν πού, θες από την ατέρμονη απαντοχή, θες από κακοτυχιά, κάθε ζωντανός παλμός τους είχε σταματήσει και κάθε θέλγητρο τους νεκρωθεί.”
― Άγγελος Τερζάκης