marinacecilia24 έγραψε:Γειας σας! Είμαι μαθήτρια της Β λυκείου και σκεφτομαι να δωσω για Ιταλικη Φιλολογια μιας και ειναι η αγαπημενη μου γλωσσα. Το θεμα ειναι ομως πως (στη Θεσσαλονικη τουλαχιστον) τα μορια εχουν πεσει πολυ χαμηλα, 5.800 απ'οτι νομιζω. Τι να κανω να διαβαζω για την κατευθυνση ή να επικεντρωθω στα Ιταλικά (σε ένα χρόνο δινω Β2)??Αυτα συμψηφιζονται? Πρεπει να γραψω καλυτερα στην γλωσσα? Οποιος γνωριζει ας μου απαντησει γιατι στα σχολεια δεν υπαρχουν πολλοι καθηγητες ιταλικων και δεν ξερουμε τι να κανουμε! Σας ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας.
Καλημέρα και χρόνια πολλά!
Έχω τελειώσει Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία Αθήνας και μεταπτυχιακό στο Αριστοτέλειο (ΔΠΜΣ "Επιστήμες και Τεχνολογίες της Γλώσσας και της επικοινωνίας στο νέο οικονομικό περιβάλλον" με συνεργασία Γαλλικού-Αγγλικού-Ιταλικού από τη Φιλοσοφική, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών από Πολυτεχνείο και Οικονομικού της Νομικής (ΝΟΠΕ), το οποίο έκλεισε το 2011-2012 λόγω κονδυλίων

)
Πέραν του ότι ήταν εξαιρετικό, η καλύτερη ακαδημαϊκή εμπειρία που είχα στη ζωή μου (τουλάχιστον μέχρι τώρα), μου έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστώ με εξαιρετικούς καθηγητές από όλα αυτά τα τμήματα.
Μεταξύ αυτών και από το Ιταλικό Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι πραγματικά εξαιρετικό τμήμα!
Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι βάσεις είναι πεσμένες, γιατί η απορρόφηση σε σχολεία είναι εξαιρετικά χαμηλή, δηλαδή η σύνδεση πτυχίου και επαγγελματικής αποκατάστασης, απλά δεν υπάρχει.
Ωστόσο, νομίζω πως, αν πραγματικά αγαπάς τόσο όσο φαίνεται από το μήνυμά σου την ιταλική γλώσσα και τον πολιτισμό που αυτή φέρει, αξίζει να το προσπαθήσεις. Εξάλλου, το πτυχίο βάσης είναι το πρώτο σκαλοπάτι: υπάρχουν μεταπτυχιακά (όσο ακόμα...

) που μπορείς να επιλέξεις μετά το πτυχίο σου και να σε οδηγήσουν ακαδημαϊκά και επαγγελματικά κάπου αλλού απ' όπου αρχικά φανταζόσουν.
Σε κάθε περίπτωση, μόνο και μόνο για να ακούσεις διδακτική από το Βεντούρη (εξαιρετικός

), αξίζει!
Μακάρι να είχες προλάβει και τον Τσοπάνογλου (λατρεμένος καθηγητής και εξαιρετικός άνθρωπος

), που είναι τώρα ομότιμος (=συνταξιούχος, παρότι δεν είναι μεγάλος σε ηλικία), ο οποίος ήταν ίσως ο βασικότερος από αυτούς που οργάνωσαν το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας για το Υπουργείο και έχει γράψει (μεταξύ άλλων) και ένα εξαιρετικό βιβλίο για τη Μεθοδολογία της επιστημονικής έρευνας.
Γενικά, στη Θεσσαλονίκη, γνώρισα πολλούς και εξαιρετικούς καθηγητές. Η κουλτούρα τους διαφέρει εντελώς από της Αθήνας (όπως σου είπα άλλωστε, είχα εμπειρία και από ΕΚΠΑ και από ΑΠΘ). Τα γραφεία τους είναι πραγματικά ανοικτά σε όλους τους φοιτητές.
Τώρα που το σκέφτομαι μάλιστα, δε θα ήταν κακή ιδέα κάποια στιγμή, ειδικά αν μένεις κοντά στη σχολή, να περνούσες από κει (αφού συμβουλευτείς τις ώρες που δέχονται στην ιστοσελίδα της Σχολής και να ζητήσεις να συζητήσετε τους προβληματισμούς σου). Νομίζω πως θα σε καλωσορίσουν! Αν, λόγω σχολείου, συμπίπτουν οι ώρες και δεν μπορείς να πας, ίσως ένα τηλέφωνο στο γραφείο τους δε θα ήταν κακή ιδέα. Ωστόσο, διά ζώσης, πιστεύω πως θα ήταν καλύτερα.
Ό,τι κι αν αποφασίσεις, εύχομαι καλή επιτυχία σε ό,τι κι αν κάνεις

!